Glavni meni
Početna
Vesti
Pretraga
Linkovi
Pčinjski region
O nama
Kontakt
Delatnost
Politika kvaliteta
Akreditacija
Centar za analizu i planiranje
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Centar za mikrobiologiju
Centar za promociju zdravlja
Centar za higijenu i humanu ekologiju
Služba za prav. i ek.-fin. poslove
Kalendar javnog zdravlja
Stručni ispit
Oglasi / Konkursi
Dokumenta
Zdravstvena statistika
Kvalitet vazduha
Javne nabavke
Finansijski plan i izveštaj
Izveštaji
Praćenje stanja i prognoza aeropolena
Kontrola kvaliteta vazduha
Kretanje oboljenja sličnih gripu
Finansijski plan i izveštaj
Dnevni finansijski izveštaj
Informacija o broju testiranih i SARS CoV2 pozitivnim licima na teritoriji pčinjskog okruga
Kliknite da biste se ulogovali na Webmail
Korisnička zona

Zaboravili ste lozinku?
Broj korisnika online
Trenutno je 4 gostiju na vezi
Statistika
Posetioci: 2512015
Danas počinje primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu PDF Štampaj E-pošta
11.11.2010
Danas počinje primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Cilj zakona je da se sistemski uredi zaštita stanovništva od izlaganja duvanskom dimu u skladu sa naučnim dokazima, da se stvore uslovi za zdravu radnu sredinu bez duvanskog dima radi bezbednosti i zaštite zdravlja na radu i za postizanje pozitivnih efekata po zdravlje stanovništva, s obzirom na to da iskustva evropskih i drugih zemalja pokazuju da se vrlo brzo po primeni zakonskih mera beleži smanjen broj akutnih srčanih infarkta, a vremenom i drugih bolesti, pre svega malignih i respiratornih. Takođe, stalo se na stanovište da se preventivnim delovanjem utiče na decu i mlade da ne počinju sa pušenjem, a na odraslo stanovništvo koje puši da ostavi pušenje i posveti se zdravim stilovima života.  Zakonom se zabranjuje pušenje u zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prevozu, ali je  poslodavcima dozvoljeno da mogu u zatvorenom radnom prostoru da odrede posebnu prostoriju namenjenu isključivo za pušenje. Izuzetak predstavljaju prostorije državne uprave i lokalne samouprave, zdravstvene zaštite, vaspitanja i obrazovanja, društvene brige o deci, socijalne zaštite, kulture, sporta i rekreacije, kao i ustanove proizvodnje, kontrole i prometa lekova, životnih namirnica, društvene ishrane, medija i prostora u kome se obavlja snimanje i javno emitovanje, kao i prostora za održavanje sastanaka i javnih okupljanja građana, gde važi striktna zabrana pušenja.

Pušenje je zabranjeno i u svakom zatvorenom javnom prostoru koji služi kao čekaonica, odnosno stanica za dolazak i odlazak putnika u javnom prevozu. Izuzetak od potpune zabrane pušenja su ugostiteljski objekti za ishranu i piće, kojima je ostavljena mogućnost podele prostora na pušački i nepušački deo, a ukoliko je upotrebna površina objekta manja od 80 m2 vlasnik može da odredi da li će objekat biti pušački ili nepušački. Lice koje obavlja delatnost ili na drugi način rukovodi zatvorenim, radnim, odnosno javnim prostorom ili javnim prevozom, dužno je da kontroliše zabranu pušenja u prostoru u kome je zabranjeno pušenje i odgovorno je za sprovođenje mera zabrane pušenja. 

Zakonom je predviđeno da nadzor nad kontrolom, odnosno zabranom pušenja vrši nekoliko ministarstava i to: Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo trgovine i usluga, Ministarstvo ekonomije u delu koji se odnosi na turizam, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova preko inspektora za preventivnu zaštitu. Sanitarni inspektori vrše nadzor nad svim mestima na kojima je pušenje zabranjeno, a ostali inspekcijski organi vrše nadzor nad sprovođenjem zabrane pušenja prilikom vršenja svojih zakonskih ovlašćenja.

Zakonom su pooštrene kaznene mere za fizička i pravna lica i obezbeđeni su mehanizmi naplate kazni za nepoštovanje zakona. Novčane kazne kreću se od 5.000 dinara za fizička lica ukoliko puše u zatvorenom prostoru kao i javnom prostoru u kome je pušenje zabranjeno ili ukoliko puše u javnom prevozu, pa do 1.000.000 dinara za pravna lica ukoliko ne sprovedu zabranu pušenja u zatvorenom javnom prostoru u kome je pušenje zabranjeno, ukoliko ne zabrane pušenje u javnom prevozu ili ne istaknu znak zabrane pušenjau svakom prostoru u kome je zabranjeno pušenje.
 
< Prethodno   Sledeće >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Find more about Weather in Vranje, RB