Načelnik Miroslav Simić spec.medicinske nuklearne fizike tel. 017/421-310, lok.104 e-mail:
Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.
Rukovodioc laboratorije za ekotoksikološku dijagnostiku Gorica Stojanović spec. sanitarne hemije tel. 017/421-310, lok.201 e-mail:
Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.
Rukovodioc laboratorije za sanitarnu mikrobiologiju dr Vesna Stanković spec.mikrobiologije tel. 017/421-310, lok.131 e-mail:
Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.
Odsek za prijem uzoraka Rukovodilac odseka: Dr Nebojša Stojanović, specijalista higijene tel./faks. 017/421-310, lok.114 e-mail:
Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.
Prijem uzoraka: 07.00 - 19.00h radnim danom, subotom od 07.00-13.00 Preuzimanje Izveštaja o ispitivanju: 07.00 - 14.30h radnim danom Centar za higijenu i humanu ekologiju ima sledeći delokrug rada: • Ispitivanje higijenske ispravnosti vode za piće i sprovođenje nadzora nad centralnim gradskim vodovodima i drugim objektima za javno vodosnabdevanje • Ispitivanje kvaliteta prirodnih mineralnih voda, prirodnih izvorskih voda i stonih voda • Ispitivanje kvaliteta vode u javnim bazenima • Ispitivanje podzemnih voda, površinskih i otpadnih voda • Ispitivanje kvaliteta voda za analitičku, laboratorijsku upotrebu i upotrebu u farmaciji • Ispitivanje zdravstvene bezbednosti hrane • Ispitivanje zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe • Kontrola kvaliteta ambijentalnog vazduha-imisija • Sanitarno higijenski nadzor škola i kuhinja za ishranu predškolske i školske dece, kao i objekata za proizvodnju i preradu hrane • Sanitarno higijenski nadzor zdravstvenih ustanova • Sanitarno higijenski nadzor objekata od šireg higijensko epidemiološkog značaja • Dezinfekcija vodovodnih instalacija, malih vodovodnih sistema, bunara idr. • kontrole briseva na bakteriološku čistoću (ruke zaposlenih, radne površine, posudja i pribora za jelo i piće idr.) • kontrola briseva na bakteriološku ispravnost iz ustanova primarne, sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite u cilju sprečavanja i suzbijanja intrahospitalnih infekcija • kontrola efikasnosti rada sterilizatora i autoklava biološkim ogledom • kontrola sterilnosti materijala i medicinskog pribora • merenje nivoa buke u životnoj sredini • praćenje stanja i prognoza aeropolena • edukacija i stručno usavršavanje zdravstvenih radnika i saradnika • konsultacija pacijenata i klijenata • zdravstveno-vaspitni rad i savetovališni rad • Savetovališni rad ispitivanja individualne uhranjenosti i predlaganje dijeta za saniranje poremećaja ili lečenje bolesti u vezi sa ishranom Radno vreme savetovališta: 09.00 - 13.00h sredom Uput nije potreban. Potrebno je poneti biohemijske analize krvi. Ekotoksikološka laboratorija Laboratorija sanitarne hemije sa ekotoksikologijom postoji od kada i Zavod, a nakon 2000. i 2006.godine organizacionim proširenjem oformljeni su odseci: - Kontrole kvaliteta i zdravstvene ispravnosti voda - Kontrole kvaliteta i zdravstvene ispravnosti namirnica - Kontrole kvaliteta vazduha - Instrumentalnih analiza Ispitivanja se vrše - u okviru monitoringa - prema higijensko-epidemiološkim indikacijama - po ugovoru ili na lični zahtev o primenom standardnih metoda analiza prema JUS, ISO,JUS ISO, AOAC i drugih - obavlja ih 15 strucnih i obrazovanih lica sa dugogodišnjim iskustvom (specijalisti sanitarne hemije, diplomirani hemičari i fizikohemičar, hemijski tehničari) Siatem kvaliteta je usaglašen sa zahtevima standarda JUS ISO 9001. U domenu kontrole kvaliteta i zdravstvene ispravnosti voda laboratorija vrši ispitivanja 1. Fizičkih, fizičko-hemijskih i hemijskih pokazatelja higijenske ispravnosti voda za pice i mineralnih voda 2. Fizičkih, fizičko-hemijskih i hemijskih pokazatelja kvaliteta voda za kupanje i rekreaciju (bazeni i vodotoci) 3. Fizičkih, fizičko-hemijskih i hemijskih pokazatelja kvaliteta voda za analitičku, laboratorijsku upotrebu i upotrebu u farmaciji 4. Sadržaja teških metala (Hg, Pb, Cd, Cu, Zn, Ni, Co) u svim vodama 5. Sadržaja slobodnih cijanida U domenu ispitivanja kvaliteta i zdravstvene ispravnosti namirnica, laboratorija je u mogucnosti da vrši utvrdivanje parametara 1. Kontrole kvaliteta 2. Kontrole sadržaja pojedinih aditiva (veštacki zasladivaci, konzervansi, veštačke boje, nitriti, polifosfati) 3. Odredivanje mikotoksina (aflatoksini B1, B2, G1, G2, zearalenon i ohratoksin A) 4. Utvrdivanje energetske vrednosti obroka iz objekata društvene i kolektivne ishrane žita i mlinski proizvodi kafa i proizvodi od kafe pekarski proizvodi kuhinjska so testenine i brzo smrznuta testa osvežavajuća bezalkoholna pića keks i proizvodi srodni keksu pivo poslastičarski proizvodi čajevi voće, povrće i proizvodi od voća i povrća šećer voćni sokovi proizvodi od mesa U domenu ispitivanja kvaliteta vazduha u komunalnoj sredini, laboratorija vrši uzorkovanje i odredivanje 1. Sumpor dioksida, vodonik sulfida, azot dioksida, amonijaka, hlorovodonika i hlora 2. Benzena, toluena i ksilena 3. Čađi i suspendovanih čestica 4. Taložnih materija (aerosedimenta) 5. Teških metala (Hg, Pb, Cd, Zn, Ni) u suspendovanim česticama i taložnim materijama Sva ispitivanja se vrše kao deo kontinuiranog monitoringa životne sredine ili kao jednokratna (tj višekratna – u odredenim vremenskim intervalima) merenja prema posebnim zahtevima (ispitivanja uticaja pojedinih subjekata na životnu sredinu). Laboratorija je Razvila sistem postupaka koji obezbeduju objektivnost, nepristrasnost i efikasnost u poslovanju Primenjuje priznate metode ispitivanja Koristi pouzdanu opremu za ispitivanje kontrolisanu u skladu sa zahtevima iz oblasti metrologije Ima stručno osposobljen kadar U mogućnosti da vrši edukaciju zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika u domenu sanitarne hemije. Sanitarna mikrobiologija Laboratorija obuhvata ispitivanja iz oblasti: 1. mikrobiologije voda (za piće, površinske, za rekreaciju) 2. mikrobiologije namirnica iz prometa, i u prozvodnji. 3. mikrobiologije predmeta opšte upotrebe (sredstva za ličnu higijenu i ulepšavanje lica i tela, duvanske prerađevine i pribor za jednokratnu upotrebu za jelo i piće) 4. kontrole briseva na bakteriološku čistoć (ruke zaposlenih, radne površine, pribor za jelo i piće) 5. ispitivanje sterilnosti ambalaže i medicinskog pribora Obrada uzoraka iz životne sredine vrši se prema metodama definisanim u važećim pravilnicima i regulisana je zakonom. Laboratorija pored korišćenja gotovih reagenasa i hranjivih podloga vrši i sopstvenu proizvodnju podlogu i reagensa. Celokupan biohazardni otpad iz laboratoije izlazi dekontamiran metodom autoklaviranja. Pored osnovne delatnosti u OJ Mikrobiologije obavljaju se i drugi poslovi: - edukacija i stručno usavršavanje zdravstvenih radnika i saradnika - stručno-metodološka pomoć zdravstvenim ustanova - konsultacija pacijenata i klijenata
|