Glavni meni
Početna
Vesti
Pretraga
Linkovi
Pčinjski region
O nama
Kontakt
Delatnost
Politika kvaliteta
Akreditacija
Centar za analizu i planiranje
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Centar za mikrobiologiju
Centar za promociju zdravlja
Centar za higijenu i humanu ekologiju
Služba za prav. i ek.-fin. poslove
Kalendar javnog zdravlja
Stručni ispit
Kontinuirana edukacija
Dokumenta
Zdravstvena statistika
Kvalitet vazduha
Javne nabavke
Finansijski plan i izveštaj
Izveštaji
Praćenje stanja i prognoza aeropolena
Kontrola kvaliteta vazduha
Kretanje oboljenja sličnih gripu
Finansijski plan i izveštaj
Dnevni finansijski izveštaj
Kliknite da biste se ulogovali na Webmail
Korisnička zona

Zaboravili ste lozinku?
Broj korisnika online
Statistika
Posetioci: 1461799
Informacija o epidemiološkoj situaciji gripa izazvanog virusom A (H1N1) PDF Štampaj E-pošta
02.11.2009

Zaključno sa 30.10.2009. godine, prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, potvrđeno je 148 slučaja obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1). Registrovan je prvi smrtni ishod obolevanja od novog virusa gripa A (H1N1). Radi se o osobi iz mesta Gornji Milakovac kod Kraljeva koja je nakon hospitalizacije na Infektivnom odeljenju bolnice u Kraljevu, zbog teške kliničke slike premeštena na Odeljenje intenzivne nege Urgentnog centra Kliničkog centra Kragujevac gde je i preminula 21.10.2009. godine.

Od 148 obolelih osoba, 72 slučaja obolevanja se dovodi u vezu sa putovanjem. Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Sombora, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina, Vršca, Prokuplja i Trstenika, Paraćina i Požege.

            U periodu 26 – 30.10.2009. potvrđeno je 14 novih slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1). Oboleli su sa područja grada Beograda, Čačka i Kraljeva. Najveći broj obolelih u ovom periodu su deca školskog uzrasta (osnovne i srednje škole).

           Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu, posebno kod dece, sa pojavom više povezanih slučajeva obolevanja u osnovnim i srednjim školama u Kraljevu i jednoj školi u Čačku, na osnovu potvrde uzročnika u uzorcima briseva kod dece sa karakterističnom kliničkom slikom, kao i očekivanog povećanja broja novih slučajeva obolevanja 30.10.2009. godine prijavljene su dve epidemije gripa izazvane novim virusom A H1N1 na području opština Kraljevo i Čačak.

Preduzete su sve mere za sprečavanja i suzbijanja gripa predviđene Planom aktivnosti u toku pandemije gripa u zdravstvenim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama u područjima zahvaćenim epidemijom.
 
< Prethodno   Sledeće >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Find more about Weather in Vranje, RB