Glavni meni
Početna
Vesti
Pretraga
Linkovi
Pčinjski region
O nama
Kontakt
Delatnost
Politika kvaliteta
Akreditacija
Centar za analizu i planiranje
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Centar za mikrobiologiju
Centar za promociju zdravlja
Centar za higijenu i humanu ekologiju
Služba za prav. i ek.-fin. poslove
Kalendar javnog zdravlja
Stručni ispit
Kontinuirana edukacija
Dokumenta
Zdravstvena statistika
Kvalitet vazduha
Javne nabavke
Izveštaji
Praćenje stanja i prognoza aeropolena
Kontrola kvaliteta vazduha
Kretanje oboljenja sličnih gripu
Finansijski plan i izveštaj
Dnevni finansijski izveštaj
Kliknite da biste se ulogovali na Webmail
Korisnička zona

Zaboravili ste lozinku?
Broj korisnika online
Trenutno je 2 gostiju na vezi
Statistika
Posetioci: 1021939
IZVEŠTAJ: Stanje i prognoza polena u vazduhu 23.07.2013. i saveti alergičnim osobama PDF Štampaj E-pošta
26.07.2013

Trenutno su u vazduhu prisutna polenova zrna iz sve tri biljne grupe koje pratimo, a to su - poleni drveća, trava i korova. Polinacija drveća je pri kraju i više  ne očekujemo da njihove koncentracije prelaze graničnu vrednost od 30 zrna/m³ vazduha.

Za većinu vrstu drveća je period cvetanja završen, samim tim je i prestala njihova polinacija tj. emitovanje polena. Prethodne sedmice  detektovali smo prisustvo polenovih zrna sledećih vrsta drveća: bora, jele, tise, čempresa i lipe. Njihove koncenntracije su izuzetno niske, polen im je  prisutan  sporadično tek 2-3 dana u toku sedmice sa 2-4 zrna/m³ vazduha. U narednom periodu očekujemo potpuni prestanak polinacije drveća, a samim tim i detektovanje njihovog polena.. 

Trave i korovi(naročito kopriva) su sada u periodu intenzivne polinacije, tako da tokom ove nedelje očekujemo da njihove koncentracije budu u konstantnom porastu. Od korova trenutno su prisutna polenova zrna koprive, bokvice, kiselice, štira, pelina i ambrozije. Granične vrednosti koncentracija za polen trava je 30 zrna/m³ vazduha, a za polen korova 15 zrna/m³ vazduha. Na našem području od korova je kopriva biljka sa najdužim periodom polinacije i sa najvećim brojem dana sa koncentracijom iznad granične vrednosti od 15 zrna/m³ vazduha. Polen koprive nije veliki alergen ali je brojan pa u unakrsnim reakcijama sa drugim polenima pojačava alergijske reakcije. Prethodne sedmice je samo koncentracija polena koprive bila svakodnevno iznad granice od 15 zrna/m³ vazduha, dok je koncentracija svih ostalih vrsta korova bila u granicama normale. U skladu sa tabelom očekujemo da tokom ove nedelje koncentracija polena koprive i dalje bude u porastu, a da koncentracija svih ostalih vrsta korova datih u tabeli bude u granicama dozvoljenog. Takodje se očekuje u skladu sa tabelom, da i koncentracija polena trave bude u optimalnim granicama. Od trenutno prisutnih polenovih zrna, polen trava poseduje jak elergeni potencijal, jer skoro 20% svih polenskih alergija potiču upravo od njih. Od napred navedenih prisutnih korova, polen koprive ima najveći alergeni potencijal, izuzimajući ambroziju koja je trenutno sporadično prisutna i ne očekuje se da tokom jula njena koncentracija bude iznad granične vrednosti za korove od 15 zrna/m³ vazduha. Ambrozija je korov sa najvećim alergenim potencijalom od svih biljnih vrsta koje pratimo, jer 50% svih alergijskih reakcija koji potiču od polena pripada ambroziji. Saveti alergičnim osobama: • najveće koncentracije polena su u prepodnevnim satima.Tada je najbolje izbegavati šetnju u prirodi.Preporučuje se da prozori od stana i automobila budu zatvoreni. • šetnja se savetuje posle kiše jer su tada koncentracije polena u vazduhu manje. • važna preventivna mera je i svakodnevno tuširanje kao i pranje kose . • ne sušiti veš u dvorištu i na terasi (mokar veš sakuplja polen) • planirati godišnji odmor u skladu sa periodom pojave polena u vazduhu na koje je osoba alergična • redovan kontakt sa lekarima alergolozima , kao i adekvatna primena lekova za alergije ZJZ Vranje
 
< Prethodno   Sledeće >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Find more about Weather in Vranje, RB