Glavni meni
Početna
Vesti
Pretraga
Linkovi
Pčinjski region
O nama
Kontakt
Delatnost
Politika kvaliteta
Akreditacija
Centar za analizu i planiranje
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Centar za mikrobiologiju
Centar za promociju zdravlja
Centar za higijenu i humanu ekologiju
Služba za prav. i ek.-fin. poslove
Kalendar javnog zdravlja
Stručni ispit
Oglasi / Konkursi
Dokumenta
Zdravstvena statistika
Kvalitet vazduha
Javne nabavke
Finansijski plan i izveštaj
Izveštaji
Praćenje stanja i prognoza aeropolena
Kontrola kvaliteta vazduha
Kretanje oboljenja sličnih gripu
Finansijski plan i izveštaj
Dnevni finansijski izveštaj
Kliknite da biste se ulogovali na Webmail
Korisnička zona

Zaboravili ste lozinku?
Broj korisnika online
Trenutno je 2 gostiju na vezi
Statistika
Posetioci: 2331741
AKTUELNO: Svetski dan zdravlja – 7. april 2013. godine
08.04.2013

Povišen krvni pritisak je najučestalija bolest srca i krvnih sudova i odgovoran je za nastanak više od polovine svih kardiovaskularnih bolesti. U Srbiji približno 47% odraslog stanovništva ima hipertenziju, odnosno svaki drugi odrasli muškarac i dve petine odraslih žena. Bolesti srca i krvnih sudova sa učešćem od 54% u svim uzrocima smrti vodeći su uzrok smrti u Srbiji.

U Pčinjskom okrugu, u 2012. g, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, više od jedne petine odraslog stanovništva se javilo zbog bolesti sistema krvotoka, od kojih je 80% sa povišenim krvnim pritiskom.

još...
 
IZVEŠTAJ: Stanje i prognoza polena u vazduhu 02.04.2013. i saveti alergičnim osobama
02.04.2013

Trenutno je u vazduhu, što je karakteristično za ovak period,  prisutan samo  polen  drveća i to: polen leske, jove, tise, čempresa, bresta, topole i jasena.  Bio je prisutan I polen  javora I vrbe , stim što polinacija ovog drveća tek počinje.             

Granična vrednost koncentracije polena za drveće je 30  zrna/m³ vazduha.

Prethodne sedmice je vreme pogodovalo osobama koje su osetljive na polen, s obzirom da su jutarnje temperature bile niske, uglavnom oko nule ili nešto ispod, a tokom sedmice je bilo i dosta kišnih dana pa je samim tim i emisija polena bila veoma mala. Polen svih vrsta koje se mere je prethodne nedelje     bio ispod granice od 30 zrna/m³ vazduha, jedino je topola imala nešto jaču polinaciju  , ali je I njeno prisustvo u  granicama dozvoljenog. 

još...
 
IZVEŠTAJ: Stanje i prognoza polena u vazduhu 26.03.2013. i saveti alergičnim osobama
26.03.2013

Trenutno je u vazduhu, što je karakteristično za ovak period,  prisutan samo  polen  drveća i to: polen leske, jove, tise, čempresa, bresta, topole i jasena.

Granična vrednost koncentracije polena za drveće je 30  zrna/m³ vazduha.

Prethodne sedmice je vreme pogodovalo osobama koje su osetljive na polen, s obzirom da su jutarnje temperature bile niske, uglavnom oko nule ili nešto ispod, a tokom sedmice je bilo i dosta kišnih dana pa je samim tim i emisija polena bila veoma mala. Samo je polen tise i čempresa bio 20.03 nešto iznad granice od 30 zrna/m³ vazduha, a u ostalim danima je  polen svih vrsta  drveća(trenutno prisutnih u vazduhu) bio u granicama dozvoljenog. 

još...
 
AKTUELNO: Nacionalni dan borbe protiv raka dojke
21.03.2013

U cilju podizanja svesti javnosti i edukacije o značaju prevencije raka dojke, u Srbiji će se od ove godine 20. marta zvanično obeležavati Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Nоvi dаtum је оdаbrаn као prvi dаn prоlеćа, štо simbоlizuје buđеnjе prirоdе i stvаrаnjе nоvоg živоtа i uvrštеn је u Каlеndаr јаvnоg zdrаvljа nа iniciјаtivu коmpаniје Аvоn i Fоndа B92, uz pоdršкu Ministаrstvа zdrаvljа Rеpubliке Srbiје, Institutа zа оnкоlоgiјu i rаdiоlоgiјu Srbiје i Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”.

još...
 
Analiza zdravstvenog stanja stanovništva grada Vranja u 2012. godini
20.03.2013
 

Dostupna je analiza  pojedinih  pokazatelja  zdravstvenog  stanja stanovništva  grada  Vranja  u  2012. godini sa predlogom mera za njegovo poboljšanje.

Analizu možete skinuti u PDF formatu u kategoriji Publikacije/Zdravstvena statistika ili na linku

 

još...
 
IZVEŠTAJ: Stanje i prognoza polena u vazduhu 19.03.2013.
19.03.2013

Trenutno je u vazduhu, što je karakteristično za ovak period,  prisutan samo  polen  drveća i to: polen leske, jove, tise, čempresa, bresta, topole, borova, jela i jasena.

Granična vrednost koncentracije polena za drveće je 30  zrna / mЗ vazduha.

Prethodne sedmice je polen leske i jove bio u granicama normale sem 11.03. kada je koncentracija  polena leske bila povećana i to 60 zrna/m³ vazduha. Koncentracija polena tise i čempresa je bila ekstremna, dana 11.03 sa pikom od 523 zrna/m³ vazduha a 12 i 14.03 koncentracija je bila nešto iznad granične vrednosti od 30 zrna i to 55 odnosno 33 zrna/m³ vazduha.

još...
 
14. mаrt 2013. gоdinе, Svеtsкi dаn bubrеgа
13.03.2013

Svеtsкi dаn bubrеgа оbеlеžаvа sе nа iniciјаtivu Mеđunаrоdnоg društvа zа nеfrоlоgiјu (The International Society of Nephrology) i Intеrnаciоnаlnоg udružеnjа Fоndаciја zа bubrеg (International Federation of Kidney Foundations) u višе оd 100 zеmаljа širоm svеtа. Оd 2006. gоdinе оbеlеžаvа sе svакоg drugоg čеtvrtка u mаrtu mеsеcu. Cilj је pоdizаnjе svеsti о vаžnоsti bubrеgа, оrgаnа којi imа кljučnu ulоgu u оdržаvаnju živоtа i upоznаvаnjе јаvnоsti dа su bоlеsti bubrеgа čеstе, оpаsnе i izlеčivе. Slоgаn оvоgоdišnjеg Svеtsкоg dаnа bubrеgа је: „Bubrеzi zа živоt – sprеčitе акutnо оštеćеnjе bubrеgа!”.

još...
 
IZVEŠTAJ: Stanje i prognoza polena u vazduhu 12.03.2013.
12.03.2013

Trenutno je u vazduhu, što je karakteristično za ovak period,  prisutan samo  polen  drveća i to: polen leske, jove, tise, čempresa, brest i topola.

Granična vrednost koncentracije polena za drveće je 30  zrna / mЗ vazduha.

Prethodne sedmice je polen leske i jove bio u granicama normale sem 10.03. kada je koncentracija  polena leske bio ekstremno povećan. Za razliku od njih koncentracija polena tise i čempresa ima ekstremne vrednosti 3 dana i to 6,9 i 10.03 sa najvećim pikom od 253 zrna/mЗ vazduha.

još...
 
IZVEŠTAJ: Stanje i prognoza polena u vazduhu 05.03.2013.
05.03.2013

Trenutno je u vazduhu skoro svakodnevno prisutan polen drveća i to: polen leske, jove, tise, čempresa i bresta, a polako počinju sa polinacijom topola i javor.

Granična vrednost koncentracija polena drveće je 30  zrna / mЗ vazduha.

Njihova koncentracija još uvek je niska, osim 01 i .02.03 za lesku  kada su vrednosti bile iznad graničnih od 30  zrna / mЗ vazduha. Sa poboljšanjem vremenskih uslova u naredmo periodu tj. tokom ove nedelje, očekuje se  da koncentracija trenutno  prisutnih polenovih zrna u vazduhu bude u konstatnom porastu.

 

ZJZ Vranje 

 
OBAVEŠTENJE: Poplave na teritoriji Pčinjskog okruga
27.02.2013

Informacija o preduzetim aktivnostima ZZJZ Vranje zbog poplave na teritoriji Pčinjskog okruga i epidemiološkog rizika za pojavu crevnih zaraznih bolesti.

ZZJZ Vranje je danas preduzeo  sledeće aktivnosti:

još...
 
IZVEŠTAJ: Stanje i prognoza polena u vazduhu
27.02.2013

Trenutno je u vazduhu  prisutan polen drveća, i to polen leske, jove, tise, čempresa i bresta.

Granična vrednost koncentracija polena drveće je 30  zrna / mЗ vazduha.

Njihova koncentracija još uvek je niska, osim 23.02 za lesku i 23 i 24.02. za tise i čemprese kada su vrednosti bile iznad graničnih od 30  zrna / mЗ vazduha.  U prethodnoj nedelji poslednja 4 dana pojavio se i polen bresta, cije su koncentracije bile u granicma dozvoljenog.Tendencija u narednom periodu je da prisustvo i koncentracija  polena leske, jove,  tise, čempresa i bresta bude svakodnevna i u konstatnom porastu.Sa poboljšanjem vremenskih uslova, tokom ove nedelje možemo da očekujemo povećane koncentracije polena leske, tise,  čempresa i bresta.

 
AKTUELNO: Aflatoksini i bezbednost mleka i mlečnih proizvoda
22.02.2013

Mleko i mlečni proizvodi predstavljaju važnu grupu namirnica zastupljenu u svakodnevnoj ishrani i moraju da budu zdravstveno ispravni. Jedan od mogućih uzroka zdravstvene neispravnosti je i prisustvo nedozvoljenih količina aflatoksina. Aflatoksini predstavljaju grupu prirodnih toksičnih metaboličkih produkata gljivica Aspergilus Flavus, koja stvara toksine pod povoljnim uslovima vlage i toplote, razmnožavajući se primarno u biljnim kulturama (pšenici, kukuruzu, soji, kikirikiju, kafi, orasima i drugim). Gljivica zagađuje biljne kulture prilikom uzgoja ili skladištenja u nepovoljnim uslovima  (vlažna sredina sa visokom temperaturom). Izvori aflatoksina u ishrani mogu biti žita- pšenica, proizvodi od pšenice, ovas, kukuruz, ali i jezgrasto voće, kikiriki, susam, proizvodi od voća, kakaovac, začini. Samo prisustvo aflatoksina ne menja ukus i miris hrane.

još...
 
AKTUELNO: Medjunarodni dan dece obolele od raka 2013
18.02.2013
Na inicijativu Udruženja roditelja dece obolele od raka, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut“ 15. februar se uvodi u Kalendar javnog zdravlja, kao nova kampanja na nacionalnom nivou, pod nazivom Međunarodni dan dece obolele od raka. Ovaj  datum posvećen je deci kao najosetljivojoj  populacionoj grupi, i to onoj deci koja su se susrela sa rakom kao bolešću, koja se od nje leče, koja su izlečena, ali i onima koji su izgubili bitku. Cilj obeležavanja je podizanje svesti stanovništva  da dobra informisanost, rana dijagnoza, nega i lečenje  u za to specijalizovanim zdravstvenim ustanovama  zaista čini razliku u ishodu i  obezbeđuju deci oboleloj od raka veću šansu za ozdravljenje i preživljavanje.

još...
 
<< Početak < Prethodna 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 590 - 608 of 785
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Find more about Weather in Vranje, RB