Glavni meni
Početna
Vesti
Pretraga
Linkovi
Pčinjski region
O nama
Kontakt
Delatnost
Politika kvaliteta
Akreditacija
Centar za analizu i planiranje
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Centar za mikrobiologiju
Centar za promociju zdravlja
Centar za higijenu i humanu ekologiju
Služba za prav. i ek.-fin. poslove
Kalendar javnog zdravlja
Stručni ispit
Oglasi / Konkursi
Dokumenta
Zdravstvena statistika
Kvalitet vazduha
Javne nabavke
Finansijski plan i izveštaj
Izveštaji
Praćenje stanja i prognoza aeropolena
Kontrola kvaliteta vazduha
Kretanje oboljenja sličnih gripu
Finansijski plan i izveštaj
Dnevni finansijski izveštaj
Informacija o broju testiranih i SARS CoV2 pozitivnim licima na teritoriji Pčinjskog okruga
Ostali izveštaji
Kliknite da biste se ulogovali na Webmail
Korisnička zona





Zaboravili ste lozinku?
Broj korisnika online
Statistika
Posetioci: 5608252
Izveštaj o kontroli kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Vranja za decembar 2022.god PDF Štampaj E-pošta
13.01.2023

Kontrola kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Vranja vrši se na pet mernih mesta i to na sledećim mernim mestima: u ZZJZ Vranje, Osnovnoj školi “Svetozar Marković” u Vranju, Predškolskoj ustanovi “Naše dete-Vrtiću “Neven” u Vranju, Osnovnoj školi “J.Jovanovič Zmaj” u Vranju i u Osnovnoj školi “Predrag Devedžić” u Vranjskoj Banji. Pri izboru mernih mesta vodilo se računa o rasporedu i vrsti izvora zagađivanja, gustine naseljenosti, specificnosti terena i meteoroloških uslova. Na svim mernim mestima vrši se sistematsko dnevno merenje koncentracija osnovnih zagađujućih materija u vazduhu: SO2, čađi i NO2. Takođe se na svim mernim mestima vrši  analiza aerosedimenta u mesečnim uzorcima padavina gde se određuje i koncentracija ukupnih taložnih materija. Granične vrednosti, tolerantne vrednosti, maksimalno dozvoljene vrednosti za pojedine zagađujuće materije baziraju se na važećim zakonskim propisima ( Zakonu o zaštiti vazduha Sl. Glasnik R.S. 36/09, 10/13 i 26/21 Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha Sl.Glasnik R.S. br.11/10, i Uredbi o izmenama i dopunama  Uredbe o uslovima  za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha Sl.Glasnik R.S. br.75/2010 i 63/2013).  

Izvori zagađenja vazduha su procesi sagorevanja fosilnih goriva u individualnim kućnim ložištima, kotlarnicama, procesi u industrijskim postrojenjima, izduvni gasovi saobraćajnih vozila i dr. U zimskim mesecima kada je sezona loženja dolazi do povećanih koncentracija zagađujućih materija. Tome doprinose i meteorološki uslovi: niska temperatura, povećana vlažnost i povećani atmosferski pritisak.

Svaka od zagađujućih materija ima specifičan mehanizam delovanja na zdravlje ljudi. Najčešće dolazi do nadražaja respiratorih puteva, otežanog disanja, kašljanja, osećaja stezanja u grudima, suzenja očiju, pojačane sekrecije iz nosa. U vreme kada je povećana koncentracija ovih materija, osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe, trudnice i deca treba da izbegavaju  bilo kakvu aktivnost na otvorenom. Ostali deo stanovništva bi trebalo da izbegava produženu i napornu fizičku aktivnost na otvorenom prostoru.

           

REZULTATI ISPITIVANJA

 

Sumpor dioksid

           

U decembru 2022.god. izvršeno je ukupno 155 dnevnih merenja koncentracija SO2 u vazduhua na 5 mernih mesta, po 31 dnevno merenje na svakom mernom mestu.

 U decembru 2022.god. nivo SO2  nije bio preko granične vrednosti za jedan dan, kao ni preko tolerantne vrednosti za jedan dan na svim mernim mestima po Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha Sl.Glasnik R.S. br.11/10, i Uredbi o izmenama i dopunama  Uredbe o uslovima  za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha Sl.Glasnik R.S. br.75/2010 i 63/2013.

Granična vrednost, kao i tolerantna vrednost koncentracije SO2 u vazduhu  za jedan dan iznosi 125 µg/m³/dan .

 

Čađ

           

U decembru 2022.god. izvršeno je ukupno 155 dnevnih merenja koncentracija čađi u vazduhu na 5 mernih mesta, po 31 dnevno merenje na svakom mernom mestu.

U decembru 2022.god. nivo čađi je bio preko maksimalno dozvoljene vrednosti za jedan dan na mernom mestu u ZZJZ Vranje 4 dana, na mernom mestu u Osnovnoj školi “Svetozar Marković” u Vranju 3 dana i na mernom mestu u Predškolskoj ustanovi “Naše dete-Vrtić “Neven” u Vranju 2 dana.

Maksimalno dozvoljena vrednost koncentracije čadji u vazduhu za jedan dan iznosi 50 µg/m³/dan.

 

Azot dioksid

 

U decembru 2022.god. izvršeno je ukupno 155 dnevnih merenja koncentracija azot dioksida u vazduhu na 5 mernih mesta, po 31 dnevno merenje na svakom mernom mestu.

U decembru 2022.god. nivo NO2 nije bio preko granične, kao ni preko tolerantne vrednosti za jedan dan po važećoj Uredbi na svim mernim mestima.

Granična vrednost, kao i tolerantna vrednost koncentracije azot dioksida u vazduhu  za jedan dan iznosi  85 µg/m³/dan.

         

Aerosediment

 

U decembru 2022.god. analiza aerosedimenta u mesečnim uzorcima padavina rađena je na svih 5 mernih mesta na teritoriji Grada Vranja.

Nivo ukupnih taložnih materija u decembru 2022.god.na svim mernim mestima bio je ispod maksimalno dozvoljene vrednosti za jedan mesec po važećoj Uredbi.

Maksimalno dozvoljena vrednost koncentracije ukupnih taložnih materija za jedan mesec iznosi 450 mg/m²/dan.

vazduh_decembar_2022.jpg

 

 
< Prethodno   Sledeće >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Find more about Weather in Vranje, RB