Glavni meni
Početna
Vesti
Pretraga
Linkovi
Pčinjski region
O nama
Kontakt
Delatnost
Politika kvaliteta
Akreditacija
Centar za analizu i planiranje
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Centar za mikrobiologiju
Centar za promociju zdravlja
Centar za higijenu i humanu ekologiju
Služba za prav. i ek.-fin. poslove
Kalendar javnog zdravlja
Stručni ispit
Oglasi / Konkursi
Dokumenta
Upravljanje rizicima
Zdravstvena statistika
Kvalitet vazduha
Javne nabavke
Finansijski plan i izveštaj
Izveštaji
Praćenje stanja i prognoza aeropolena
Kontrola kvaliteta vazduha
Kretanje oboljenja sličnih gripu
Finansijski plan i izveštaj
Dnevni finansijski izveštaj
Informacija o broju testiranih i SARS CoV2 pozitivnim licima na teritoriji Pčinjskog okruga
Ostali izveštaji
Kliknite da biste se ulogovali na Webmail
Korisnička zona





Zaboravili ste lozinku?
Broj korisnika online
Trenutno je 16 gostiju na vezi
Statistika
Posetioci: 15902207
INFO: Šta je ohratoksin? PDF Štampaj E-pošta
11.04.2014

Ohratoksin je vrsta mikotoksina koji nastaje kao  proizvod metabolizma plesni iz roda Aspergillus i Penicillium. Mikotoksini su sekundarni proizvodi  metabolizma nekih vrsta  plesni i gljivica  koji nastaju tokom njihovog rasta  na različitim supstratima. Poznato je više od 100 000 različitih vrsta plesni od kojih su neke višestruko korisne, a neke veoma štetne i opasne. Smatra se da 200-300 različitih vrsta plesni stvaraju mikotoksine. Za rast i razvoj plesni pogoduje vlaga i visoka temperatura.

 

Ohratoksin se može naći najšešće u žitaricama, pasulju, kikirikiju, kafi, nekim vrstama  začina, groždju, vinu.  Različite su maksimalno dozvoljene  količine ohratoksina u zavisnosti od  vrste namirnica, pa tako na primer u  preradjenoj hrani na bazi žitarica  MDK po važećem Pravilniku iznosi 0,5 mg/kg.

 

Ohratoksin A i C su toksičniji od B. Osnovno delovanje im je nefrotoksično. Smatra se da su ohratoksini jedan od faktora rizika u etiologiji endemske nefropatije. Štetno deluju na zdravlje i tako što izazivaju nekrozu jetre, izazivaju imunosupresiju, pokazuju reproduktivnu toksičnost i teratogenost.

 

Da bi se sprečilo zagadjenje namirnica mikotoksinima potrebno je korišćenje fungicida po uputstvu proizvodjača u poljoprivrednoj proizvodnji, obezbedjivanje optimalnih uslova skladištenja, transporta, proizvodnje i prometa namirnica. Neophodna je i  sistemska i sveobuhvatna kontrola zdravstvene ispravnosti  namirnica  počevši od primarnih proizvoda do gotovih proizvoda.

 

 

                                                                        Dr Nevenka Stanojković

                                                                        lekar spec. higijene

 

 
< Prethodno   Sledeće >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Find more about Weather in Vranje, RB