Glavni meni
Početna
Vesti
Pretraga
Linkovi
Pčinjski region
O nama
Kontakt
Delatnost
Politika kvaliteta
Akreditacija
Centar za analizu i planiranje
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Centar za mikrobiologiju
Centar za promociju zdravlja
Centar za higijenu i humanu ekologiju
Služba za prav. i ek.-fin. poslove
Kalendar javnog zdravlja
Stručni ispit
Oglasi / Konkursi
Dokumenta
Zdravstvena statistika
Kvalitet vazduha
Javne nabavke
Finansijski plan i izveštaj
Izveštaji
Praćenje stanja i prognoza aeropolena
Kontrola kvaliteta vazduha
Kretanje oboljenja sličnih gripu
Finansijski plan i izveštaj
Dnevni finansijski izveštaj
Informacija o broju testiranih i SARS CoV2 pozitivnim licima na teritoriji Pčinjskog okruga
Ostali izveštaji
Kliknite da biste se ulogovali na Webmail
Korisnička zona





Zaboravili ste lozinku?
Broj korisnika online
Statistika
Posetioci: 5692831
INFO: Šta je ohratoksin? PDF Štampaj E-pošta
11.04.2014

Ohratoksin je vrsta mikotoksina koji nastaje kao  proizvod metabolizma plesni iz roda Aspergillus i Penicillium. Mikotoksini su sekundarni proizvodi  metabolizma nekih vrsta  plesni i gljivica  koji nastaju tokom njihovog rasta  na različitim supstratima. Poznato je više od 100 000 različitih vrsta plesni od kojih su neke višestruko korisne, a neke veoma štetne i opasne. Smatra se da 200-300 različitih vrsta plesni stvaraju mikotoksine. Za rast i razvoj plesni pogoduje vlaga i visoka temperatura.

 

Ohratoksin se može naći najšešće u žitaricama, pasulju, kikirikiju, kafi, nekim vrstama  začina, groždju, vinu.  Različite su maksimalno dozvoljene  količine ohratoksina u zavisnosti od  vrste namirnica, pa tako na primer u  preradjenoj hrani na bazi žitarica  MDK po važećem Pravilniku iznosi 0,5 mg/kg.

 

Ohratoksin A i C su toksičniji od B. Osnovno delovanje im je nefrotoksično. Smatra se da su ohratoksini jedan od faktora rizika u etiologiji endemske nefropatije. Štetno deluju na zdravlje i tako što izazivaju nekrozu jetre, izazivaju imunosupresiju, pokazuju reproduktivnu toksičnost i teratogenost.

 

Da bi se sprečilo zagadjenje namirnica mikotoksinima potrebno je korišćenje fungicida po uputstvu proizvodjača u poljoprivrednoj proizvodnji, obezbedjivanje optimalnih uslova skladištenja, transporta, proizvodnje i prometa namirnica. Neophodna je i  sistemska i sveobuhvatna kontrola zdravstvene ispravnosti  namirnica  počevši od primarnih proizvoda do gotovih proizvoda.

 

 

                                                                        Dr Nevenka Stanojković

                                                                        lekar spec. higijene

 

 
< Prethodno   Sledeće >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Find more about Weather in Vranje, RB