Glavni meni
Početna
Vesti
Pretraga
Linkovi
Pčinjski region
O nama
Kontakt
Delatnost
Politika kvaliteta
Akreditacija
Centar za analizu i planiranje
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Centar za mikrobiologiju
Centar za promociju zdravlja
Centar za higijenu i humanu ekologiju
Služba za prav. i ek.-fin. poslove
Kalendar javnog zdravlja
Stručni ispit
Oglasi / Konkursi
Dokumenta
Zdravstvena statistika
Kvalitet vazduha
Javne nabavke
Finansijski plan i izveštaj
Izveštaji
Praćenje stanja i prognoza aeropolena
Kontrola kvaliteta vazduha
Kretanje oboljenja sličnih gripu
Finansijski plan i izveštaj
Dnevni finansijski izveštaj
Informacija o broju testiranih i SARS CoV2 pozitivnim licima na teritoriji Pčinjskog okruga
Ostali izveštaji
Kliknite da biste se ulogovali na Webmail
Korisnička zona

Zaboravili ste lozinku?
Broj korisnika online
Trenutno je 1 gost na vezi
Statistika
Posetioci: 5089443
VIRUSNI MENINGITIS PDF Štampaj E-pošta
30.06.2008
Virusni meningitis je relativno često obolenje, različite virusne etiologije, obično blagog toka. Ozbiljnost oboljenja zavisi od vrste prouzrokovača.
Virusni meningitis mogu uzrokovati razne vrste virusa (enterovirusi, virus mumpsa, ARBO virusi, herpes virusi, virus morbila, limfocitarni horiomeningitis virus (LCMV), adenovirusi i dr). Oko 90 % slučajeva virusnog meningitisa je izazvano virusima, iz grupe enterovirusa (coxsackie virusi A i B, echo virusi, ostali enterovirusi) koji obično izazivaju obolenje blagog toka, posle čega se pacijenti u potpunosti oporavljaju.
Veoma je značajno da se većina onih koji se inficiraju enterovirusima ne razboli ili imaju neke blage simptome bolesti, i zbog toga je teško sprečiti širenje virusa, jer su oni takozvani sejači klica, ali veoma značajno je da samo mali procenat inficiranih razvije kliničku sliku virusnog meningitisa.
U zavisnosti od vrste prouzrokovača, različit je i put prenosa infekcije. Neki se šire direktnim putem, preko respiratornih kapljica (kašljem, kijanjem) i preko prljavih ruku, a neki indirektanim kontaktom (npr. kontaminirane čaše, telefon i sl), i redje putem kontaminirane hrane i vode.
Enterovirusi, najčešći uzročnici virusnog meningitisa, najčešće se šire putem direktnog kontakta sa sekretima (pljuvačka, ispljuvak, sekret iz nosa) inficirane osobe. To se obično dešava prilikom rukovanja sa inficiranom osobom ili kontakta sa nečim što je takva osoba doticala, a potom dodirivale sopstveni nos ili usta. Virus se može naći i u stolici inficiranih. Ovaj put širenja virusa se uglavnom javlja kod male dece koja još nisu navikla na korišćenje toaleta i koja nemaju razvijene higijenske navike.
Inkubacioni period zavisi od vrste virusa koji je prouzrokovač oboljenja.
Period inkubacije za enteroviruse je obično između 3 i 7 dana, a odnosi se na period od kada se osoba inficira pa dok se ne ispolje simptomi. Virus se može preneti počev od trećeg dana nakon što se osoba inficira pa sve do desetog dana nakon što se ispolje simptomi.
         Kliničku sliku virusnog meningitisa karakteriše: povećanje telesne temperature, glavobolja, pozitivni meningealni znaci: ukočen vrat, povraćanje, fotofobija itd. Obično simptomi traju 7-10 dana, a pacijenti se u potpunosti oporavljaju.
U postupku lečenja obavezno je mirovanje, nadoknada tečnosti, simptomatska terapija, tj. davanje ljekova za snižavanje temperature i ublažavanje glavobolje. Za najčešće uzročnike (enteroviruse) ne postoji specifična terapija, niti postoji vakcina protiv ove bolesti.
Ovo obolenje se najčešće javlja leti i na početku jeseni, mada je obolevanje od virusnog meningitisa moguće tokom čitave godine.
 
Ukoliko se osobe pridržavaju dobrih navika lične higijene smanjuje se rizik od inficiranja, a time i rizik od obolevanja. Najefikasnija mera prevencije je temeljno i često pranje ruku. Takođe, vrlo efikasan način inaktivacije virusa, u kućama i ustanovama sa kolektivnim smeštajem, jeste čćenje kontaminiranih površina i predmeta, prvo sapunom i vodom, pa potom dezinfekcija sa razblaženim rastvorima dezinficijenasa koji sadrže hlor.
Preporučuje se i često provetravanje prostorija.
 
 
 
 
Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut”
Odeljenje za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti
 
< Prethodno   Sledeće >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Find more about Weather in Vranje, RB