Glavni meni
Početna
Vesti
Pretraga
Linkovi
Pčinjski region
O nama
Kontakt
Delatnost
Politika kvaliteta
Akreditacija
Centar za analizu i planiranje
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Centar za mikrobiologiju
Centar za promociju zdravlja
Centar za higijenu i humanu ekologiju
Služba za prav. i ek.-fin. poslove
Kalendar javnog zdravlja
Stručni ispit
Oglasi / Konkursi
Dokumenta
Zdravstvena statistika
Kvalitet vazduha
Javne nabavke
Finansijski plan i izveštaj
Izveštaji
Praćenje stanja i prognoza aeropolena
Kontrola kvaliteta vazduha
Kretanje oboljenja sličnih gripu
Finansijski plan i izveštaj
Dnevni finansijski izveštaj
Informacija o broju testiranih i SARS CoV2 pozitivnim licima na teritoriji Pčinjskog okruga
Ostali izveštaji
Kliknite da biste se ulogovali na Webmail
Korisnička zona

Zaboravili ste lozinku?
Broj korisnika online
Statistika
Posetioci: 6438371
Briga o zdravlju u letnjim mesecima PDF Štampaj E-pošta
03.08.2009

Briga o zdravlju u letnjim mesecima podrazumeva: način ishrane, unos vode i drugih napitaka, zaštitu od spoljnih uticaja u zatvorenom i otvorenom prostoru, adekvatnu fizičku aktivnost i odmor i brigu o zdravlju osetljive populacije.

1. Način ishrane

Podrazumeva redovne obroke (obavezan doručak, lagani ručak, lagana večera, dve dnevne užine). Mleko i mlečni proizvodi treba da imaju sniženi sadržaj masti. Meso mora da bude dobro termički obrađeno, najbolje putem kuvanja, a preporučuje se piletina, ćuretina, riba, junetina i teletina. Dobro oprano voće može se pojesti 500 g dnevno, a povrće uz doručak i ručak oko 300g na dan.

2. Unos tečnosti

Tokom vrelih letnjih dana, odrasle zdrave osobe treba da unesu osam do deset čaša vode na dan, a ukoliko se bave fizičkim aktivnostima, ovoj količini treba dodati od jedne do tri čaše vode za svaki sat aktivnosti. Dobro je piti i mleko i voćne sokove Neophodno je smanjiti unos kofeinskih napitaka i alkoholnih pića, jer deluju kao diuretici odnosno uslovljavaju dodatni gubitak vode iz organizma. Ukoliko se koristi flaširana mineralna voda preporučuje se negazirana i umereno hladna. Osobama starijim od 65 godina, savetuje se da često piju tečnost bez obzira na to da li su žedne, jer organizam starih ljudi ima smanjene rezerve vode. Tečnost bi trebalo unositi postepeno, gutljaj po gutljaj.

3. Zaštita od spoljnih uticaja

Preporučuje se redovno tuširanje mlakom vodom (nakon dolaska sa posla, iz grada, mesta za rekreaciju, kao i pre odlaska na spavanje). Prostorije je potrebno redovno provetravati, ali i koristiti zastore na prozorima  kada je Sunce najjače. Klima uređaj podesiti tako da razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne bude veća od 7-10 stepeni. Na taj način se organizam prilagođava vremenskim prilikama i aktivira sopstvene mehanizme za rashlađivanje. Treba nositi odeću od prirodnih materijala, udobnu obuću, šešir ili kačket, rashladjujte se lepezama, zaštitite kožu odgovarajucim kozmetičkim preparatima. Izbegavajte sunčanje, a ako to ipak činite ograničite vreme provedeno na Suncu do 11h i od 16 h. Postepeno ulazite u vodu na moru i kupalištima.

 4. Fizička aktivnost i odmor

U toplim letnjim danima ne treba preterivati sa fizičkom aktivnošću. Ako možete da planirate svoje svakodnevne aktivnosti, planirajte da ih obavite u jutarnjim i kasnim popodnevnim satima, a samo ukoliko je to neophodno, pokrenite se u najtoplijem delu dana. Lezite da spavate pre ponoći. San pre ponoći krepi umoran ogranizam, regeneriše tkiva i čini da smo sutradan potpuno odmorni i manje nervozni.


5. Briga o zdravlju osetljive populacije

Kod zdravih osoba, vremenske prilike, makar bile i iznenadne i burne, osim subjektivnog osećaja neprijatnosti, neće prouzrokovati po život ugrožavajuće reakcije jer zdrav organizam ima velike mogućnosti prilagođavanja spoljnim uticajima. Za razliku od njih, osetljiva populacija koju čine deca, omladina, trudnice, dojilje, stari, oboleli od hroničnih bolesti, rekonvalescenti kao i osobe koje se bave teškim fizičkim poslovima na otvorenom prostoru, imaju smanjenu sposobnost prilagodavanja i zbog toga oni treba da obrate posebnu pažnju na ponašanje i  brigu o zdravlju u letnjim mesecima.

 
< Prethodno   Sledeće >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Find more about Weather in Vranje, RB