Glavni meni
Početna
Vesti
Pretraga
Linkovi
Pčinjski region
O nama
Kontakt
Delatnost
Politika kvaliteta
Akreditacija
Centar za analizu i planiranje
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Centar za mikrobiologiju
Centar za promociju zdravlja
Centar za higijenu i humanu ekologiju
Služba za prav. i ek.-fin. poslove
Kalendar javnog zdravlja
Stručni ispit
Oglasi / Konkursi
Dokumenta
Zdravstvena statistika
Kvalitet vazduha
Javne nabavke
Finansijski plan i izveštaj
Izveštaji
Praćenje stanja i prognoza aeropolena
Kontrola kvaliteta vazduha
Kretanje oboljenja sličnih gripu
Finansijski plan i izveštaj
Dnevni finansijski izveštaj
Informacija o broju testiranih i SARS CoV2 pozitivnim licima na teritoriji Pčinjskog okruga
Kliknite da biste se ulogovali na Webmail
Korisnička zona

Zaboravili ste lozinku?
Broj korisnika online
Trenutno je 49 gostiju na vezi
Statistika
Posetioci: 2811531
AKTUELNO: Dojenje je mnogo više od hranjenja PDF Štampaj E-pošta
03.08.2021
snd.png

 

Svetska nedelja dojenja, 1-7. avgusta 2021. godine,
Nacionalna nedelja promocije dojenja, 3-10. oktobra 2021. godine

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju.  Ova kampanja inicirana je od strane Svetske alijanse za podršku dojenju  (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA)  kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje. Iako je zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou  od 1. do 7. avgusta, državama, organizacijama i institucijama predlaže  se  da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama. U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 3. do 10. oktobra pod sloganom „Dojenje je naša zajednička odgovornost”.

 

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2021. su:

  • Informisati stanovništvo o značaju dojenja
  • Uvrstiti dojenje u javno zdravstvenu politiku i programe
  • Stvarati partnerstvo sa pojedincima i organizacijama
  • Podsticati praksu dojenja

Dojenje je najprirodniji dar, najzdraviji način ishrane novorođenčeta, odojčeta i malog deteta do navršene druge godine. Dojenje i majčino mleko unapapređuju zdravlje majke, deteta i zdravlje tokom čitavog života.    Ne samo sastav, već je i količina mleka prilagođena uzrastu deteta i njegovim potrebama i zato majčino mleko predstavlja standard ishrane.  Majčino mleko sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj,  razvoj svih čula (vid , miris, sluh, dodir, ukus) i inteligencije (govora i jezika) i štiti od mnogih infekcija i alergija.

Dojenje je mnogo više od hranjenja. To je proces uzajamnosti. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Prednosti dojenja za majku su mnogostruke: pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom, smanjuje rizik od postporođajne depresije, smanjuje krvarenje posle porođaja i rizik od pojave anemije, doprinosi normalizaciji telesne mase, a dugoročni efekti su smanjivanje rizika od pojave osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojke i jajnika.

 

Posebno je važna podrška zaposlenim majkama koje zbog prirode posla kojim se bave moraju da se vrate na posao vrlo brzo nakon porođaja i važno je usvojiti javno zdravstvene politike koje ohrabruju žene da doje na radnom mestu i u javnosti. Kako bi se obezbedila optimalna ishrana odojčeta važno je i ograničiti marketing zamena za majčino mleko.

 

Pet načina na koje porodica i prijatelji mogu podržati majku da doji :

·         Ohrabrite majku da doji.

·         Pomozite majci sa bebom između podoja kako bi mogla da se odmori ili odspava.

·         Pomozite majci tako što ćete pripremiti hranu bogatu energijom, vitaminima i mineralima kako bi imala dovoljno mleka.

·         Odmenite majku u obavljanju kućnih poslova.

·         Podržite majku da pohađa školu roditeljstva i da nauči više o prednostima dojenja.

 

Imajući u vidu značaj dojenja za zdravlje majke i deteta, promocija i podrška dojenju predstavljaju javno zdravstveni prioritet za koji se zalaže     Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Vranje u saradnji sa brojnim partnerskim organizacijama  i institucijama, a sve u cilju skretanja pažnje zdravstvene i šire javnosti da dojenje obezbeđuje optimalnu ishranu, pravilan rast i razvoj deteta,  zaštitu i unapređenje zdravlja deteta i majke.

U toku svojih aktivnosti  na unapređenju i podršci dojenju Centar za promociju zdravlja zalaže se za implementaciju Nacionalnog programa podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta  koji ima zadatak da svakom detetu omogući najbolju početak u životu i da zaštiti njegovo psihofizičko zdravlje.

Ovaj program prvenstveno je orijentisan na sprovođenje aktivnosti kroz sistem zdravstva od primarne do tercijarne zdravstvene zaštite. Program preporučuje model zdrvstvenih usluga u kojem su potrebe trudnica, porodilja, babinjara i dece stavljene u centar okruženja koje ih podržava, uključujući i zaštitu od reklamiranja zamena za majčino mleko. Na jednostavan i praktičan način je predloženo rešavanje najvažnijih pitanja koje se tiču dojenja a odnose se na dete, majku, zdrvstvene radnike, zdravstveni sistem, zajednicu i ostale.
        Pored toga, svake godine, u okviru obeležavanja Svetske i Nacionalne nedelje dojenja Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” raspisuje  konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovnih škola u Republici Srbiji preko mreže instituta i zavoda za javno zdravlje,  među njima i Zavoda za javno zdravlje Vranje za teritoriju Pčinjskog okruga. Cilj konkursa je da se podstakne zdravstveno vaspitni rad u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na temu podrške dojenju kao najoptimalnijem načinu ishrane novorođenčadi i odojčadi. Planira se raspisivanje konkursa početkom nove školske godine.

 

Zavod za javno zdravlje Vranje

Centar za promociju zdravlja

dr Marija Nakić

 

12.jpg

 
< Prethodno   Sledeće >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Find more about Weather in Vranje, RB