Glavni meni
Početna
Vesti
Pretraga
Linkovi
Pčinjski region
O nama
Kontakt
Delatnost
Politika kvaliteta
Akreditacija
Centar za analizu i planiranje
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Centar za mikrobiologiju
Centar za promociju zdravlja
Centar za higijenu i humanu ekologiju
Služba za prav. i ek.-fin. poslove
Kalendar javnog zdravlja
Stručni ispit
Oglasi / Konkursi
Dokumenta
Zdravstvena statistika
Kvalitet vazduha
Javne nabavke
Finansijski plan i izveštaj
Izveštaji
Praćenje stanja i prognoza aeropolena
Kontrola kvaliteta vazduha
Kretanje oboljenja sličnih gripu
Finansijski plan i izveštaj
Dnevni finansijski izveštaj
Informacija o broju testiranih i SARS CoV2 pozitivnim licima na teritoriji Pčinjskog okruga
Kliknite da biste se ulogovali na Webmail
Korisnička zona

Zaboravili ste lozinku?
Broj korisnika online
Statistika
Posetioci: 3499252
AKTUELNO: Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama PDF Štampaj E-pošta
26.06.2020
protiv-droge-2020-1.jpg

Rezolucijom 42/112, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1987. godine proglasila 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama. Obeležavanje ovog dana je izraz odlučnosti da se ojača delovanje i saradnja u aktivnostima usmerenim na suzbijanje zloupotrebe i trgovine drogama. Ovaj dan obeležava se širom sveta u cilju mobilisanja pojedinaca i zajednice za podizanje svesti o posledicama upotrebe droga po društvo i za aktivan odnos u suzbijanju problema zloupotrebe droga. Podršku u obeležavanju ove kampanje pružaju brojni pojedinci, organizacije i institucije širom sveta. Ove 2020. godine kampanja se obeležava pod sloganom  „Više znanja za bolju negu”.  Slogan je izabran kako bi ukazao na postojanje brojnih dezinformacija u vezi sa drogama i ima za cilj da naglasi značaj adekvatnog informisanja za planiranje i sprovođenje aktivnosti usmerenih na smanjenje negativnog uticaja droga na zdravlje i bezbednost pojedinaca i društva, kao i za poboljšanje međunarodne saradnje na ovom polju.

Efikasan i efektivan odgovor u rešavanju ovog problema može se očekivati ukoliko postoji koordinacija i aktivno učešće svih sektora društva. U Srbiji mreža instituta/zavoda za javno zdravlje svake godine obeležava 26.jun Međunarodni dan protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga i radi na inteziviranju saradnje sa svim sektorima društva. Značajno je učešće škola, roditelja, policije, radno aktivnog stanovništva, medija, zdravstvenih radnika, udruženja građana i drugih organizacija.

 

Posebno značajna ciljna grupa su mladi koji često nisu svesni brojnih opasnosti od droge i koje treba motivisati na zdrave stilove živote.

Zavod za javno zdravlje Vranje zajedno sa Crvenim krstom Vranje, Domom zdravlja Vranje i brojnim drugim partnerskim organizacijama kontinuirano radi na promociji zdravih stilova života i prevenciji rizičnog ponašanja. Prevencija u oblasti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci je sklop psiholoških, socijalnih, pravnih i zdravstvenih aktivnosti koje imaju za cilj da se spreči oštećenje zdravlja i nastanak bolesti i posledica izazvanih rizičnim ponašanjem tj. korišćenjem psihoaktivnih supstanci.

Cilj svih nas koji se bavimo ovom problematikom je da stvorimo preduslove za zdravo i bezbedno odrastanje dece, razvijemo svestranost i interesovanja mladih i omogućimo im da se razviju u osobu koja će uspešno obavljati sve svoje životne uloge. Zdrav način života podrazumeva određene izbore a da bi napravili određene izbore mladima je potreban uzor,  ali i tačne informacije o korišćenju droga, štetnom uticaju i posledicama po fizičko i mentalno zdravlje i socijalnu afirmaciju.

U narednom periodu planiramo da kroz zajedničke aktivnosti i intersektorsku saradnju radimo ne samo na informisanju mladih već i na sticanju veština kojima će da jačaju svoje samopouzdanje, da ih osnžimo u veštinama komunikacije, da kritički donese odluke,  da nauče da se izbore sa pritiskom i odbiju ono što im ne odgovara.

Naše aktivnosti biće usmerene  i na rad sa roditeljima jer porodica predstavlja važan segment primarne prevencije. Pored edukacije roditelja o štetnim posledicama droga radiće se na  osposobljavanju roditelja za dobru komunikaciju sa decom i osnaživanju porodice za rešavanje kriznih momenata.

 

Zavod za javno zdravlje Vranje

Centar za promociju zdravlja Vranje

Dr Marija Nakić

.

 
< Prethodno   Sledeće >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Find more about Weather in Vranje, RB