Glavni meni
Početna
Vesti
Pretraga
Linkovi
Pčinjski region
O nama
Kontakt
Delatnost
Politika kvaliteta
Akreditacija
Centar za analizu i planiranje
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Centar za mikrobiologiju
Centar za promociju zdravlja
Centar za higijenu i humanu ekologiju
Služba za prav. i ek.-fin. poslove
Kalendar javnog zdravlja
Stručni ispit
Oglasi / Konkursi
Dokumenta
Zdravstvena statistika
Kvalitet vazduha
Javne nabavke
Finansijski plan i izveštaj
Izveštaji
Praćenje stanja i prognoza aeropolena
Kontrola kvaliteta vazduha
Kretanje oboljenja sličnih gripu
Finansijski plan i izveštaj
Dnevni finansijski izveštaj
Informacija o broju testiranih i SARS CoV2 pozitivnim licima na teritoriji Pčinjskog okruga
Ostali izveštaji
Kliknite da biste se ulogovali na Webmail
Korisnička zona

Zaboravili ste lozinku?
Broj korisnika online
Statistika
Posetioci: 5909971
AKTUELNO: Dojenje je mnogo više od hranjenja PDF Štampaj E-pošta
03.08.2021
snd.png

 

Svetska nedelja dojenja, 1-7. avgusta 2021. godine,
Nacionalna nedelja promocije dojenja, 3-10. oktobra 2021. godine

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju.  Ova kampanja inicirana je od strane Svetske alijanse za podršku dojenju  (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA)  kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje. Iako je zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou  od 1. do 7. avgusta, državama, organizacijama i institucijama predlaže  se  da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama. U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 3. do 10. oktobra pod sloganom „Dojenje je naša zajednička odgovornost”.

 

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2021. su:

  • Informisati stanovništvo o značaju dojenja
  • Uvrstiti dojenje u javno zdravstvenu politiku i programe
  • Stvarati partnerstvo sa pojedincima i organizacijama
  • Podsticati praksu dojenja

Dojenje je najprirodniji dar, najzdraviji način ishrane novorođenčeta, odojčeta i malog deteta do navršene druge godine. Dojenje i majčino mleko unapapređuju zdravlje majke, deteta i zdravlje tokom čitavog života.    Ne samo sastav, već je i količina mleka prilagođena uzrastu deteta i njegovim potrebama i zato majčino mleko predstavlja standard ishrane.  Majčino mleko sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj,  razvoj svih čula (vid , miris, sluh, dodir, ukus) i inteligencije (govora i jezika) i štiti od mnogih infekcija i alergija.

Dojenje je mnogo više od hranjenja. To je proces uzajamnosti. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Prednosti dojenja za majku su mnogostruke: pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom, smanjuje rizik od postporođajne depresije, smanjuje krvarenje posle porođaja i rizik od pojave anemije, doprinosi normalizaciji telesne mase, a dugoročni efekti su smanjivanje rizika od pojave osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojke i jajnika.

 

Posebno je važna podrška zaposlenim majkama koje zbog prirode posla kojim se bave moraju da se vrate na posao vrlo brzo nakon porođaja i važno je usvojiti javno zdravstvene politike koje ohrabruju žene da doje na radnom mestu i u javnosti. Kako bi se obezbedila optimalna ishrana odojčeta važno je i ograničiti marketing zamena za majčino mleko.

 

Pet načina na koje porodica i prijatelji mogu podržati majku da doji :

·         Ohrabrite majku da doji.

·         Pomozite majci sa bebom između podoja kako bi mogla da se odmori ili odspava.

·         Pomozite majci tako što ćete pripremiti hranu bogatu energijom, vitaminima i mineralima kako bi imala dovoljno mleka.

·         Odmenite majku u obavljanju kućnih poslova.

·         Podržite majku da pohađa školu roditeljstva i da nauči više o prednostima dojenja.

 

Imajući u vidu značaj dojenja za zdravlje majke i deteta, promocija i podrška dojenju predstavljaju javno zdravstveni prioritet za koji se zalaže     Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Vranje u saradnji sa brojnim partnerskim organizacijama  i institucijama, a sve u cilju skretanja pažnje zdravstvene i šire javnosti da dojenje obezbeđuje optimalnu ishranu, pravilan rast i razvoj deteta,  zaštitu i unapređenje zdravlja deteta i majke.

U toku svojih aktivnosti  na unapređenju i podršci dojenju Centar za promociju zdravlja zalaže se za implementaciju Nacionalnog programa podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta  koji ima zadatak da svakom detetu omogući najbolju početak u životu i da zaštiti njegovo psihofizičko zdravlje.

Ovaj program prvenstveno je orijentisan na sprovođenje aktivnosti kroz sistem zdravstva od primarne do tercijarne zdravstvene zaštite. Program preporučuje model zdrvstvenih usluga u kojem su potrebe trudnica, porodilja, babinjara i dece stavljene u centar okruženja koje ih podržava, uključujući i zaštitu od reklamiranja zamena za majčino mleko. Na jednostavan i praktičan način je predloženo rešavanje najvažnijih pitanja koje se tiču dojenja a odnose se na dete, majku, zdrvstvene radnike, zdravstveni sistem, zajednicu i ostale.
        Pored toga, svake godine, u okviru obeležavanja Svetske i Nacionalne nedelje dojenja Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” raspisuje  konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovnih škola u Republici Srbiji preko mreže instituta i zavoda za javno zdravlje,  među njima i Zavoda za javno zdravlje Vranje za teritoriju Pčinjskog okruga. Cilj konkursa je da se podstakne zdravstveno vaspitni rad u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na temu podrške dojenju kao najoptimalnijem načinu ishrane novorođenčadi i odojčadi. Planira se raspisivanje konkursa početkom nove školske godine.

 

Zavod za javno zdravlje Vranje

Centar za promociju zdravlja

dr Marija Nakić

 

12.jpg

 
< Prethodno   Sledeće >
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Find more about Weather in Vranje, RB